• COVID-19

 • Pinksterkamp Furore 2022 Hengelo (Gld) Vrijdag 3 juni t/m maandag 6 juni 2022

  Eindelijk was het dan zover..

  Na 2 jaar mochten we weer op Furorekamp en konden we na alle Corona-maatregelen het groene licht hiervoor gelukkig weer aanzetten. Een voorbereiding die in korte tijd, best wel even de nodige energie moest krijgen, maar alles was gelukkig tijdig gereed.

  We vertrokken vrijdag met 2 bussen richting Hengelo (Gld) en de kinderen werden weer druk uitgezwaaid op de Omzoom door hun ouders, opa’s en oma’s en familie.

  Tijdens de reis werd er in de bussen verteld dat er onder de leiding “een Mol” actief is, het eerste spel “Wie is de Mol?” was direct van start gegaan en de kinderen (en ook de overige leiding) mochten hun oren en ogen gaan openen om deze mol te gaan ontmaskeren. De mol zou tijdens het kamp diverse streken uithalen om o.a. activiteiten wat anders te laten verlopen of juist in de nacht zijn molacties te laten plaatsvinden. De kinderen mochten “de mol” ook helpen door hun opgeschreven “opdrachten/verzoeken” op briefjes in de Mol-box te doen. De box puilde behoorlijk uit dit kamp en de mol had dus keuzes genoeg.

  Vrijdagavond werd er, nadat alle kamers ingericht waren, een dierengeluidenspel gedaan voor de kleinste jeugd in en rond het kamphuis en de grotere kinderen werden meegenomen voor een spannende avondwandeling door de donkere bossen. Gelukkig liet onze kaart voor de groters ons niet in de steek en raakte we niet geheel verdwaal.. Het was wel goed opletten betreft het ingaan van de juiste bospaden. De eerste activiteit was een feit en konden we afvinken als zeer geslaagd. Iedereen kon nog even wat drinken in de avond/begin nacht en zochten over het algemeen hun bedje op.. de die hards bleven nog wel later op, allemaal binnen de perken.. er kwam nog genoeg geluid uit sommige kamers, maar hield men rekening met elkaar. Maar zou “de Mol” al actief zijn deze nacht?
   

  Zaterdagochtend vroeg werden de kinderen luid gewekt met Jovink (Wakker Worden!!) uit de geluidsboxen. Dit was gelijk de eerste test of iedereen een beetje fit uit bed kon komen voor de aansluitende ochtendgymnastiek-sessie. Deze werd vol overgave gevolgd en zo waren de spiertjes gelijk warm en wij een beetje beter wakker. Voor het ontbijt en eigenlijk elke maaltijd, zongen wij nog het kamplied: "Pinksterkamp Furore, we gaan feesten, we gaan keten, Pinksterkamp Furore een beestenboeeeeeel!" (graag gedaan, het zit weer in je hoofd 🙂 ) Het ontbijt stond daarna klaar en hebben heerlijk een broodje met elkaar gegeten, het eerste ontbijt was zo dus ook alweer een feit.

  “De mol” had intussen al een aantal signalen afgegeven en dit speelde toch wel behoorlijk bij de kinderen en de onwetende leiding in dit rode draad spel…”de mol” was wakker en voerde zijn streken onopgemerkt uit…wie is het van de leiding?

  Tijdens het kamp zijn er steeds 2 soorten groepjes samengesteld. 1 groep gemixt van jong tot oud en groepjes van dezelfde leeftijdscategorie, zo konden diverse spelletjes goed ingevuld worden en kon iedereen ook goed kennismaken (in de gemixte groepjes) met elkaar, die ze bij de club niet altijd zien of spreken. Er was een goede wisselwerking tussen elkaar, dat was mooi om te zien als leiding. Het was tijd voor de eerste activiteit van deze dag.. De gelijke leeftijdsgroepen werden het speelveld ingestuurd en werden er in roulatie het Dierenvakkenspel, Stoelendans-korfbal en de Ren-Je-Rot quiz gespeeld, iedereen was lekker bezig en de ochtend was al weer om voordat we er erg in hadden. Tevens werd er aan de gemixte groepen gevraagd om voor de bonte avond iets leuks te bedenken om uit te voeren op de laatste avond. Hier werd tijdens de rustmomenten hard aan gewerkt.

  Na de lunch en weer even een relax-moment begon de temperatuur aardig op te lopen in het mooie Hengelo.. dus werden de waterspelen klaargezet om tijdens het heerlijke zonnetje er een waterballet van te maken.. een klein zwembad en vele emmers werden gevuld met water.. een zeepglijbaan van zeilen (met de bekende glij-krokodillen), supersoakers erbij, muziekje erbij, dolle pret gegarandeerd en een fantastische middag met elkaar. De zonnebrandolie was echt nodig want we tikten op de top van de middag zeker even de 25 tot 26 graden aan. Gezelligheid kent geen tijd, dus we hebben de kinderen lekker hun gang laten gaan. Iedereen weer schoon en fris aan het avondeten en kon iedereen zich op gaan maken voor de Dieren-Pubquiz. 50 vragen over 5 rondes.. deze waren best even om over na te denken, daarom werden de gemixte groepen ingezet onder de noemers Beren, Flamingo’s, Kikkers, Tijgers, Giraffen, Apen en de Zeeleeuwen. De winnaars werden de Zeeleeuwen!

  De avond werd afgesloten met een select groepje van de ouderen jeugd met het traditioneel kaartspel Weerwolven van Wakkerdam. Hierna nog lekker wat gekletst met elkaar en werd het bed toch maar weer opgezocht voor een paar uurtjes slaap, want de zondag stond al bijna weer te wachten….”de mol” had tussen de pauzes en activiteiten door deze dag, vrij spel ….en heeft op sommige momenten zijn stempel laten drukken nav de opdrachten die in de box waren gedaan vanuit de kinderen…een aantal hadden hun keuze al helemaal gemaakt wie “de mol” zou kunnen zijn. Maar zijn ze op een dwaalspoor gebracht of zitten ze bij de juiste saboteur?

  Zondagochtend.. jaja, daar klonk Jochem Meijer weer even heeeel vroeg uit de geluidsbox (Wakker worden, wakker worden) en werd iedereen weer even goed wakker gemaakt om weer snel deel te kunnen nemen aan de ochtend-gymnastiek. Voor het ontbijt hebben we nog gezongen voor de jarige Rowena en kreeg zij een cadeautje van de leiding. Na het ontbijt maakten wij ons gereed voor de Zeskamp. De gehuurde stormbaan uit de omgeving was al vroeg geleverd en stond al snel gereed om gebruik van te maken voor het estafette-onderdeel. De andere spelen waren Groot-Mikado, Voetbal (in 4 persoons broekpakken), blind-beachvolleybal, Ski-run op latten voor 4 personen en mini-Hockey.

  Iedereen was hier ook weer lekker actief en vermaakte zich prima.. kortom weer een geslaagde ochtend. Maar er waren toch wel wat vragen van kinderen.. sommige spellen klopten niet helemaal in hun ogen? Had “de mol” weer toegeslagen? Voor en na de lunch werd er nog druk gewerkt aan de uitvoeringen voor de bonte avond. In de middag stond het levend-ganzenbord op het programma.. Alle leiding kregen een aantal nummers (32 opdrachten totaal) toebedeeld die de gemixte groepen moesten uitvoeren in en rond het kamphuis. Dit waren opdrachten zoals.. schmink 1 groepslid, knoop je veters aan elkaar.. allemaal gekke en leuke opdrachtjes. Alleen het laatste nummer, 32.. moest iedereen met zijn hoofd in een teil water en daarna met zijn snufferd in een bak met meel, dan was je klaar met het spel. Dit waren hilarische taferelen en hebben verschrikkelijk moeten lachen om de witte meel-koppies. Nadat alle gezichten weer gewassen en zichtbaar waren pakten we gelijk door met het Zweeds-loopspel.. 1 persoon moest uit de gemixte groepen steeds een (dieren)vraag opzoeken in en rond het kamphuis en de juiste letter doorgeven aan de groep en de volgende op pad sturen voor de volgende vraag. Met alle verzamelde letters kon een zin gemaakt worden en dit was toch wel lastig voor een aantal teams, maar ja…het moet ook niet te makkelijk zijn. Na veel gepuzzel kwam bij iedereen toch het juiste antwoord op papier.. ”onze kamer is een zwijnenstal”. En dit was in sommige gevallen ook echt de waarheid, die hadden nog een aardige uitdaging voor de komende ochtend voor vertrek. Nog even heerlijk gegeten met elkaar, wat over het hele kamp weer top was geregeld door de keukenploeg.

  Maar.. de bonte-avond stond op het punt te gaan beginnen. De zaal werd omgetoverd tot theater, onze dank aan Henk die er weer een toppodium van heeft gemaakt met licht en geluid! De “plaatselijke boswachter” kwam binnen om deze show in goede banen te leiden en de avond aan elkaar te praten en gezellig te laten verlopen. Alle teams hadden heel erg hun best gedaan om iets leuks te presenteren…. Van zelfgeschreven liedjes, dansjes tot aan korte quizjes. Het was top voorbereid en leuk om mee te maken. De boswachter speelde nog een kort spel uit de Lama’s met een paar leden van de leiding en de “dieren-winkel” werd gespeeld.. uiteindelijk werd het geraden… De zin was: “De koe Furore die heel graag wil korfballen”. Ja ja, jullie lezen het goed.. Koe Furore. Want tijdens het kamp werd er een kalf geboren en draagt de naam (met goedkeuring van de boer en boerin) Furore. Geweldig om dat te hebben mogen meemaken. De dieren trokken ook een hoop aandacht bij de kinderen en mochten ze af en toe even bezoeken (met een leider erbij). Pasgeboren kittens waren er ook en werden regelmatig even bezocht tijdens deze dagen.

  En toen kwam de ontknoping van de avond.. wie was toch “de mol” tijdens het gehele kamp? De muziek van het echte programma “Wie is de Mol?” werd ingezet en de spanning was om te snijden. Alle leiders werden het podium op geroepen en de kinderen mochten zich achter hun leider scharen waarvan hun dachten dat die “de mol” moest zijn… De eerste afvallers werden, na een spannende introductie bekendgemaakt en zagen toch wel wat verbaasde gezichten bij de kinderen (en leiding ook) dat ze op de verkeerde mol zaten.. Uiteindelijk bleven keukenzus Sandra en Geluidsman Henk over.. zij konden over het algemeen vaak hun molstreken uitvoeren, daar ze vaak met hun taak bezig waren achter de schermen.. maar de beslissende stap naar voren werd uiteindelijk gezet door leider Henk! Hij was “de Mol” dit kamp en legde een paar molstreken uit. 6 personen hadden Henk op de korrel en hadden het dus goed, wat een spanning, maar het hoge woord was eruit.

  Hierna werden de discolichten en muziek aangezet om lekker een afsluitend feestje ervan te maken! Dit was weer heel erg gezellig en konden tevreden terugkijken op een hele leuke Bonte avond! Nog even een spel Weerwolven als toetje voor de oudere jeugd in de laatste nachtelijke uren en moesten we ons voorbereiden op morgen.. het vertrek naar Assendelft, het zat er weer bijna op.

  Maandagochtend werden de laatste galmen door het kamphuis gegeven met een aantal goede “Wakker worden” deuntjes…iedereen kon zich nog een keer opladen voor de ochtendgym en het ontbijt. Daarna de megaklus.. alles tiptop opruimen en spullen inpakken voor vertrek. De bussen waren er al eerder dan verwacht, dus het gaspedaal moest even ingetrapt worden qua schoonmaak en opruimen. Dit werd gelukkig tijdig voltooid, omdat er goede hulp was van vele kinders en kon iedereen na een lekker waterijsje en de standaard groepsfoto hun plaats weer innemen in de aangewezen bus.

  En dan het slotwoord van deze (eerstejaars) hoofd-kampleider.. Met liefde het stokje overgenomen van Edward, die de voorgaande kampen deze rol met verve had vervult. Het is echt een fantastisch kamp geweest, als ik naar de lachende gezichtjes heb gekeken van de kinderen.. dan denk ik.. ja! Hier hebben we het allemaal weer als kampgroep voor gedaan, een topweekend voor de kinderen bezorgen en ik/we denken dat we dat zeker hebben bereikt!

  Mijn dank gaat uit naar de algehele leidinggroep die zich weer vol hebben ingezet, maar ook zeker de leiding voorafgaande aan dit kamp die bij de nodige voorbereidingen hebben geholpen/meegedacht en er dit jaar niet mee op kamp waren.

  Laten we hopen dat we volgend jaar weer een mooi kamp kunnen gaan organiseren en dat er nog meer kinderen mee kunnen gaan. Door alle perikelen was het aantal kinderen dit jaar helaas lager dan voorgaande jaren, maar de pret heeft er niet onder geleden bij de kinderen… Het was fantastisch in ieder geval en ben trots op de kinderen en de leiding die waar dan ook hierbij zijn steentje heeft bijgedragen! Dank!

  Martin van der Honing
  Hoofdkampleider(t)