• COVID-19

 • Week van de scheidsrechter

  De afgelopen twee weekenden werd de scheidsrechter in het zonnetje werd gezet in het kader van de week van de scheidsrechter: zonder scheids geen wedstrijd immers! De scheidsrechterscommissie heeft afgelopen week onze scheidrechters een attentie overhandigd – een klein aantal gaat deze de komende tijd nog krijgen. Ik was zelf actief bij KVS en HKC  en mocht daar beide keren iets leuks ontvangen. 

  Furore fluitFurore fluit 1

   

   

  SR Furore on tour

  Na een toeristisch aantrekkelijke, maar arbitrage technisch vergeefse reis naar Sneek, een zonovergoten dag in Putten en een bezoek aan de Hofstad stond afgelopen weekend een reis naar Boven-Hardinxveld op het programma. De lijn langs de Beneden- en Boven Merwede van Dordrecht tot aan Gorinchem zit vol met goede korfbalverenigingen en voor zaterdag 2 oktober had ik me ingeschreven voor een hoofdklasse pupillenwedstrijd tussen HKC D1 en DSC D1. Vrijdagmiddag een soepele reis gemaakt naar Gorinchem, een mooie vestingstad. Prima hotel aan het water en genoeg tijd voor een verkenning van het centrum voor de regen neerdaalde en mijn online aanwezigheid bij een consortiumvergadering over Covid-19 vaccin monitoring gewenst was.  Uitstekend 7-gangen diner in Noordeloos in de avond met keurig een bob-wijnarrangement, want moest wel een beetje fit zijn natuurlijk. De volgende ochtend was het gelukkig droog en kon ik de 25 minuten durende fietstocht naar HKC gebruiken als warming-up. Fraai complex met een hoofdveld, groot tweede veld en een aan het clubhuis gekoppelde sporthal. HKC strijdt met plaatsgenoot Vriendenschaar in deze poule om de hoofdprijzen; DSC heeft het zwaar deze competitie met eerstejaars D-pupillen. Het krachtsverschil was enorm groot; veel technisch handige spelers bij de thuisclub. Die waren ouder, hadden lengteoverwicht, hadden de rebound goed verzorgd waardoor met name de eerste helft veel herhaald kon worden en hadden de beschikking over een makkelijk en zuiver schietend herenkwartet. Rust 15-0. Veel verdedigende druk door HKC en DSC had veel moeite om überhaupt de bal te laten rondgaan. Tweede helft weinig verandering, gelukkig wist DSC er nog een te maken via een strafworp (en die was echt terecht); eindstand 26-1. Au! De Eindhovenaren gaan in het zaal in breedtesport proberen; dat lijkt me verstandig inderdaad dit seizoen. Begreep van HKC dat er in de heenwedstrijd nog een wisselfoutje was gemaakt, waardoor de gemiddelde leeftijd even te hoog was geweest; daar was nog geen uitspraak over gedaan. Voor Furore in ieder geval weer een puntje binnen voor de teller.

  KNKV Teller per 4 oktober (na 4 speelronden)

  Dit veldseizoen dient Furore 33 wedstrijden te fluiten om aan de verplichtingen richting het KNKV te voldoen; een minimum van 20 gefloten wedstrijden is nodig om puntenaftrek voor onze wedstrijdsportteams volgend seizoen te voorkomen. Na 4 weekenden hebben we inmiddels 181 euro aan boete weg gefloten. Voor onze gediplomeerde scheidsrechters: inschrijven gaat nog steeds via http://mijn.korfbal.nl

  aantal Boetebedrag
  verplichting  33 998,25
  gefloten 6 181,50
  openstaand 27 816,75
  minimum 20

   

  Berichten van het KNKV

  Invullen wedstrijdformulier

  Elk weekend krijgen we meldingen over onjuist vermelde zaken in het DWF. Weet dat de scheidsrechter verantwoordelijk is voor de juiste registratie van de wedstrijd, daar horen ook de spelers bij. Natuurlijk mag je van een coach of aanvoerder verwachten dat hij/zij het formulier zo goed mogelijk invullen. Mochten er fouten gemaakt worden, dient de scheidsrechter dit op te merken, de opstelling niet goed te keuren en dit vooral in overleg met de betrokkenen te corrigeren. Nu komt het voor dat er andere spelers op het DWF staan, dan in werkelijkheid op het veld, dat een verkeerde persoon met dezelfde achternaam geregistreerd staat of dat wissels niet ingevoerd zijn. Wanneer er dan bijvoorbeeld te oude spelers op het DWF staan, krijgt de vereniging hier achteraf een sanctie voor. Wij kunnen immers alleen controleren wat er op het DWF staat, dat is bindend en bestaan verzachtende omstandigheden dan ook niet. Zorg dus voor een goede legitimatie controle en juiste registratie.

   

  Daarnaast zijn er elk weekend uitslagen verkeerd of gele kaarten aan verkeerde spelers toegewezen. We verzoeken alle betrokkenen om vooraf afspraken te maken over de afhandeling van de wedstrijden. Zodat na afloopdoor alle betrokkenen gecheckt wordt of de wissels goed ingevuld zijn, de uitslag klopt en eventuele gele kaarten goed verwerkt zijn.

   

  • Beste scheidsrechters, dit is wel vaker benoemd, maar let erop dat ook de wissels worden ingevuld, ook bij breedtesportwedstrijden! Het KNKV gebruikt deze informatie om de puntenscores van de teams te berekenen voor volgende competities.

   

  Strafworp

  Een strafworp moet worden genomen door degene wiens doelkans verloren gaat, of bij herhaalde overtreding op diegene wie de overtreding gemaakt wordt. Indien deze speler, om wat voor reden dan ook, gewisseld wordt, mag vervolgens iedereen die na de wissel in het aanvalsvak staat, de strafworp nemen.

   

  Tijdrekken

  Passief spelen zoals bijvoorbeeld de bal vertraagd opbrengen naar het andere vak, dient bestraf te worden op welk moment dan ook in de wedstrijd. Indien het in de aanval gebeurt is het een spelhervatting voor de verdediging. Indien het in de verdediging gebeurt is het een bewuste overtreding en volgt er een vrije worp.

   

  Voetbal

  Alleen opzettelijk voetbal wordt bestraft. Onbewust voetbal kan dus genegeerd worden.

   

  Opgooibal/sprongbal

  Deze is niet meer van toepassing, een scheidsrechter moet dus altijd een keuze maken. 

   

  Steunbal

  De zogenaamde “steunbal”, met de hand of een ander lichaamsdeel op de grond is geen overtreding meer. Wel wordt er soms gedoken naar de bal, waarbij er iemand anders “gelanceerd” wordt. Dat kan dan naar interpretatie van de scheidsrechter onder gevaarlijk spel vallen.

   

  Voordeelregel

  Uitgangspunt is zoveel als mogelijk het spel laten gaan, dus daar waar het kan voordeel geven. Ook als in de schotklok er nog enkele seconden zijn, is het geen spelhervatting als het team in balbezit blijft.

   

  Rol van de coach(es)

  Coaches zijn vrij om de bank te verlaten, met dien verstande dat er één coach tegelijkertijd onderweg mag zijn en de coaches aan de zijde van de bank moeten blijven.

   

  Spelen wanneer iemand is uitgevallen waardoor je met drie personen staat

  In wedstrijdkorfbal mogen alle aanvallende personen scoren. Er hoeft dus niet iemand uitgekozen te worden die niet mag scoren. 

  In breedtekorfbal moet er een van de vier aanvallende spelers uitgekozen worden die niet mag scoren.