• Nieuwsbrief inschrijving

 • Het is misschien een beetje technisch verhaal maar ook een financieel verhaal.

  Even globaal:

  Gas: Furore heeft twee CV ketels op gas, voor warm water en verwarming.
  Elektrisch: Furore heeft twee elektriciteit leveranciers. Via Vattenfall en van onze eigen zonnepanelen.

  Bij elkaar bijna €700 p/m aan energie, wat ongeveer de contributie van 27 senioren leden is (drie senioren teams dus). Energie is dus een grote kostenpost en de moeite waard om zuinig mee om te gaan en te kijken waar besparingsmogelijkheden zijn.

  We hebben met een paar aanpassingen het gasverbruik al kunnen verminderen. Maar we hopen dat iedereen die in het Furore gebouw aanwezig is goed nadenkt over hoe om te gaan met energie. Of het nu gaat om de deuren open te laten staan of om de verwarming uit te zetten bij het verlaten van het gebouw gaat, alle aandacht helpt.

  Hieronder een wat technisch verhaal over het energieverbruik van het Furore gebouw.

  Meten is weten (elektra).

  Sinds kort kunnen we het gas en elektra verbruik actueel volgen en loggen. Op deze manier weten we op elk tijdstip hoeveel energie verbruikt wordt en hiermee kunnen we achterhalen waar dit door komt. Als voorbeeld het elektriciteitsverbruik op 8 januari 2023 (de kantine werd niet gebruikt).

 • Horizontaal = Tijd in uren
  Verticaal = elektriciteit in watt.

  De hobbels in de nacht is het aan en uit gaan van de koelkasten. Dit is +/- 100W. De koelkast voor de helft van de tijd. Over een etmaal is dat 1.2 kwh. (Furore heeft meerdere koelkasten maar deze staan zoveel mogelijk uit in de winterperiode)

  Zo is ook te zien dat de nachtverlichting rond 17.00 uur aan gaat en uren later voor een deel weer uit gaat wat ongeveer 1.6 kwh. per etmaal verbruikt. Het rustgebruik van de kantine is ongeveer 650W dat =/- 16 kwh per etmaal. Het rustgebruik wordt veroorzaakt door zoals, afzuiging, modems, alarminstallatie,  verwarmingspompen en waterpompen . Hier gaan we nog naar kijken of het verbruik hiervan verlaagd kan worden. De elektra kosten voor deze dag €5,08.

 • Op deze dag was er ook wat zon. De zonnepanelen leverde in het groene gedeelte meer energie dan het Furore gebouw nodig had, dit wordt aan het elektriciteit net terug geleverd.

  Meten is Weten (gas).

  Furore heeft twee gas installaties een voor warm water en de andere voor de verwarming.

  De installatie voor warmwater staat in de zaal periode uit, dus hier is geen gasverbruik. Alleen bij bevriezingsgevaar is zal de installatie iets gaan opwarmen.

  Het energieverbruik van deze installatie is nog niet gedetailleerd bekeken maar globaal verwacht ik dat 30 tot 50 % van het totale gasverbruik door de warmwater installatie wordt gebruikt.

  De verwarmingsinstallatie verwarmt het gebouw, dit gebeurt met vloerverwarming. Vloerverwarming is een goede verwarming met een groot nadeel. Het duurt lang (uren) voordat de kantine op temperatuur is. Het duurt ook weer uren voordat de temperatuur weer gezakt is.

  Gezien de gasprijs van tegenwoordig heeft deze installatie onze aandacht gehad. De thermostaten beter ingesteld en in de kantine de thermostaat vervangen voor een welke via in een app is te bedienen. Zo hebben we meer controle over de temperatuur en kunnen beter inschatten wanneer de verwarming aan moet om tijdens activiteiten op temperatuur te zijn.

 • Niet gebruik                                              -                                             Gebruik

  De nachttemperatuur staat op 12 graden ingesteld, en de dag op 13 graden. Van 9 tot 22 uur is de dag temperatuur. Dit is op 8 januari het gasverbruik om van 12 naar 13 graden te komen. Hoe lager de ingestelde temperatuur, hoe minder gasverbruik als er geen activiteiten zijn. Maar bij lager ingestelde temperaturen duurt het wel een etmaal om op temperatuur te komen.  De instelling van 12 en 13 graden is dus een compromis. De gaskosten voor deze dag €2,99 (foto links) en tel de elektra hierbij op dan zijn de kosten €8,07 voor een dag dat de kantine niet is gebruikt. De kosten per dag fluctueren met de buitentemperatuur, hoe kouder hoe meer energie er nodig is.

  Het Furore gebouw is gemaakt om te gebruiken dus als nodig hoort daar verwarming bij. Voor het kosteninzicht is hier een voorbeeld van een furore feestje, geheel terecht je gaat niet in de kou zitten. Helaas was op dit feestje de thermostaat te laat hoog gezet. Uiteindelijk was het rond 22 uur een beetje warm.  Nu we ook op afstand de temperatuur kunnen monitoren hopen we de  kachel op het juiste tijdstip aan te zetten De gaskosten voor deze dag €28,99 (foto rechts) en de elektra deze dag was €9,30. Totaal €38,29 voor een dag dat de kantine voor een feestje is gebruikt.

  Het is duidelijk dat de energiekosten in de kantine groot zijn.  Dat de contributie van 27 senioren leden op gaan aan de energiekosten, dat is best wel een zorg. 

  We hopen met de toegepaste aanpassingen het gasverbruik en later ook het elektraverbruik aanzienlijk te kunnen verminderen. Met de medewerking van iedereen zal het vast wel lukken.

  De Materiaal Commissie.